In de media
5 min

De luierafvalberg: ‘We vervuilen ons milieu in de wieg en vlak voor ons graf.’

thumbnail De luierafvalberg: ‘We vervuilen ons milieu in de wieg en vlak voor ons graf.’
Geschreven door:
Jouke Elsinga

HUMAN, Wat houdt ons tegen? - Uit de luiers, 12-06-2024

Zelf kunnen ze er niets aan doen, maar baby's zijn een ramp voor ons milieu. In Nederland verdwijnen elk jaar bijna een miljard babyluiers in de verbrandingsoven. En door vergrijzing neemt de hoeveelheid incontinentieluiers ook nog eens in rap tempo toe, waardoor er dubbel zoveel luiers doorheen gaan.

Minder klimaatimpact met wasbare luiers

Met de wasbare luier bestaat er al decennialang een groener alternatief, waar we bij Repaid natuurlijk voorstander van zijn. De milieu-impact is bij goed gebruik namelijk zo’n 30% kleiner dan bij ‘gewone’ luiers. En hoewel dit allang niet meer gewoon een katoenen doek is zoals in de vorige eeuw, blijven de vooroordelen hardnekkig. Een grote groep mensen vindt dit toch minder hygiënisch en vooral veel gedoe. In ieder geval meer gedoe dan een simpele wegwerpluier. Niet verwonderlijk dus, dat niet iedere ouder, verzorger of zorgingsinstelling kiest voor het milieuvriendelijke alternatief. Dus blijven we luiers op een alsmaar groeiende afvalberg gooien.

Feiten en cijfers

Dit is een groter probleem dan je misschien zou denken. Kijk maar eens naar deze feiten: 

  • Een baby produceert gemiddeld bijna 300 kilo luierafval per jaar.
  • Omdat luiers steeds beter en comfortabeler worden, gaan kinderen steeds later uit de luiers. In 1953 was dit nog met 1,5 jaar. Tegenwoordig zijn de meeste kinderen 2,5 - 3 jaar voor ze (overdag) zindelijk zijn. Pas als ze 4 jaar zijn, blijven de nachten ook meestal droog.
  • En dan worden we ook nog eens ouder. De afvalberg met incontinentiemateriaal voor ouderen is in Nederland inmiddels al groter dan die van de babyluiers.
  • Dit telt jaarlijks op tot 2 miljard gebruikte luiers die worden verbrand, of ruim 400 miljoen kilo.
  • Dat veroorzaakt door de huidige verbranding net zoveel CO2-uitstoot als het energiegebruik van 110.000 huishoudens.
  • Al met al zijn luiers en incontinentiemateriaal in Nederland goed voor maar liefst 8% van ons restafval.

Waar is een luier van gemaakt?

Verreweg de meeste wegwerpluiers eindigen nu dus nog in de verbrandingsoven. Met flinke uitstoot tot gevolg. Luiers bestaan tegenwoordig namelijk vooral uit plastic. Alle comfortabele innovaties waardoor onze kinderen hun luier langer dragen, worden mogelijk gemaakt door verschillende laagjes van verschillende materialen.

De eerste binnenlaag bestaat uit vochtdoorlatend polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP), leden van de plasticfamilie. Deze plastics staan bekend om hun uitstekende vochtgeleidende eigenschappen. Sommige fabrikanten voegen een verzorgende lotion toe aan de binnenlaag, of parfum om geurtjes te maskeren. Ook de buitenlaag van de luier is vaak van polyethyleen of polypropyleen, maar ook geweven textiel komt voor. Het materiaal van deze laag is natuurlijk niet vochtdoorlatend, maar zorgt er juist voor dat er niks doorheen kan lekken.

De absorbende tussenlaag is gemaakt om vloeistof op te nemen. Daarvoor wordt een mengsel van fluffpulp en korrels van een superabsorberend polymeer (SAP) gebruikt. Fluffpulp bestaat uit katoen-, hout- of hennepvezels. SAP zit als poeder of korrels in de luier. Bij het opnemen van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal.

Plastic dus

Lang verhaal kort: we verbranden dus vooral verschillende plastics als we die ovens opstoken met miljarden luiers. En nieuwe luiers maken we weer van olie, opgepompt uit de bodem en dan verscheept en gekraakt. Deze lineaire productieketen is ontzettend schadelijk voor het milieu en klimaat. En zoals je hierboven al las, zal dit probleem - met name door vergrijzing - op korte termijn zeker niet kleiner worden.

Andere markten

De landen om ons heen laten vergelijkbare cijfers en ontwikkelingen zien. In België en Frankrijk, landen waar Repaid ook actief is, zijn de afvalbergen in verhouding ongeveer even groot. Qua absolute aantallen torent Frankrijk er met haar 68 miljoen inwoners natuurlijk bovenuit. Gezien de vergrijzing hier ook een grote rol speelt, zien we ook in deze landen enorme kansen om de transitie van verbranding naar recycling in gang te zetten.

"
Repaid streeft naar directe actie voor een beter milieu, vandaag nog liever dan morgen.


Luierrecycling

Dat biedt ons meer dan genoeg motivatie om onze baanbrekende technologie op het gebied van luierrecycling verder te ontwikkelen. Op basis van een robuust thermisch proces zónder gebruik van chemicaliën zijn we in staat om grote hoeveelheden CO2 te besparen en maar liefst 95% van de grondstoffen terug te winnen.

Repaid streeft naar directe actie voor een beter milieu, vandaag nog liever dan morgen. Gelukkig is luierrecycling alles behalve toekomstmuziek. Met onze uitgebreide ervaring in de recyclingindustrie bieden we betrouwbare technologieën die nu al op industriële schaal functioneren. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze partners continu kunnen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen. Zo zorgen we dat elke Repaid installatie ook in de toekomst duurzaam en rendabel blijft.

Pagina delen: