Visie
3 min

Repaid - Wie we zijn en wat we doen

thumbnail Repaid - Wie we zijn en wat we doen
Geschreven door:
Jouke Elsinga
Repaid is een nieuwe naam, maar ons team heeft meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van innovatie in de recyclingindustrie. Onze ingenieurs creëren waarde met een schat aan kennis en ervaring, voor afvalverwerkers die innovatieve oplossingen zoeken voor complexe afvalstromen. We vertellen je graag waar we voor staan.

Repaid is ‘diaper’, maar dan achterstevoren.

Deze woordspeling past perfect bij onze unieke innovatie: technologie die luiers volledig afbreekt en herbruikbaar maakt. Gepatenteerde technologie, op basis van een thermisch proces zonder gebruik van chemicaliën, die vandaag al op industriële schaal functioneert. Zo zijn we in staat om 95% van de grondstoffen terug te winnen, terwijl we volgens onafhankelijk onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid maar liefst 964 kg CO2-equivalenten emissies per ton luierafval besparen.

Reinigen, zeven, centrifugeren en terugwinnen. Met dit recyclingproces zetten we gebruikte luiers en incontinentiemateriaal om in herbruikbare kunststofkorrels, vezels en een binder. En redden we nu al vele tonnen afval uit de verbrandingsoven. Wij geloven sterk in nog veel meer potentie. De afvalberg van wegwerpluiers is tenslotte een probleem dat alleen maar groeit. Niet alleen in Nederland, waar de eerste fabriek zo’n 5% van deze luierberg jaarlijks kan verwerken, maar ook wereldwijd. Onze technologie is niet alleen effectief, maar ook toekomstbestendig. Het kan omgaan met verschillende soorten luiermateriaal, waaronder bio-afbreekbare en bio-gebaseerde varianten. Dit maakt onze aanpak flexibel en klaar voor toekomstige innovaties van de luierproducenten.

Modulaire techniek past als een legoblokje

De Repaid technologie voor luierrecycling is onder licentie beschikbaar voor afvalenergiecentrales en andere initiatiefnemers. Groot voordeel is dat de technologie als een legoblokje is aan te sluiten op bestaande Afval Energie Centrales. Een van de belangrijkste eisen die we stellen aan onze technologie is robuustheid. Daarom zijn de luierrecyclinginstallaties van Repaid zo ontworpen dat de componenten niet alleen bestand zijn tegen intensief gebruik, maar ook een breed scala aan afval van luier- en incontinentiemateriaal efficiënt kunnen verwerken. Dit resulteert in robuuste ingepaste installaties voor grootschalige luierrecycling met aangetoond netto-positieve klimaatwinst. 

Onderdeel van Elsinga

Repaid is een zelfstandig label van Elsinga Beleidsplanning en Innovatie B.V. Oprichter Willem Elsinga is de man achter het idee. Jouke Elsinga brengt Repaid nu naar de rest van de wereld: “Zie Repaid als het vliegwiel dat innovatieve techniek omzet in grote positieve veranderingen over de hele wereld. We concentreren ons op het herbruikbaar maken van grondstoffen door luiers en incontinentiemateriaal te recyclen. We willen niet alleen morgen, maar vandaag al werken aan een beter milieu waarbij we waarde toevoegen voor afvalverwerkers. Daarbij werken we graag als één team met de techneuten op locatie.”

Eerste luierrecyclingfabriek ter wereld

Sinds 2013 werken we samen met afvalenergiecentrale ARN in Nijmegen. In een aantal jaar is dit uitgegroeid tot ‘s werelds eerste luierrecyclingfabriek waar jaarlijks 15 miljoen kilo luierafval verwerkt kan worden. Dit afval wordt via publieke inzamelpunten in de regio, vaak in de buurt van kinderdagverblijven, maar ook via afvalinzamelaars bij verzorgingshuizen ingezameld.

Wat ons betreft is dit pas het begin. In binnen- en buitenland barst het van de potentiële partners waarmee we verschil kunnen maken. We helpen afvalverwerkers en gemeenten graag in de transitie naar circulaire afvalverwerking. Van haalbaarheidsstudies tot ontwerp, implementatie en optimalisatie van recyclinginstallaties: wij bieden ondersteuning in elke fase. Onze expertise zorgt ervoor dat recyclingprojecten niet alleen succesvol zijn, maar ook een blijvende impact hebben op milieu en maatschappij.

Wat ons écht anders maakt

Wij innoveren voortdurend. En we laten vanuit partnerschap elke Repaid-fabriek meegroeien met de nieuwe inzichten die wij opdoen bij de ontwikkeling van nieuwe fabrieken. Deze duurzame aanpak komt iedereen ten goede.

Pagina delen: